Sniror

Robin Hood al Romaniei :)

2 posts in this topic

Sniror    56
Pentru vanatorii de comori :p

Cine a fost haiducul Darie Pomohaci !

 

 Localnicii din satul Putna vorbesc si acum despre haiducul Darie Pomohaci, care jefuia trasurile boierilor ce treceau pe aici, iar bunurile le impartea saracilor

 

Manastirea Putna este un important loc de pelerinaj, dar si un punct de atractie pentru amatorii de aventura, pentru cei care cred in legende si incearca sa gaseasca comori ascunse, pornind pe urmele haiducilor din trecut.

 

Localnicii din satul Putna vorbesc si acum despre haiducul Darie Pomohaci, care jefuia trasurile boierilor ce treceau pe aici, iar bunurile le impartea saracilor.

 

Desigur….mai pastra ceva si pentru el, sa aiba in vremuri grele probabil, pentru ca de peste 100 de ani circula zvonuri despre comorile ingropate de el.

 

Ca multe povesti despre haiduci si cufere cu aur, si aceasta contine detalii sinistre, greu de crezut, dar tocmai ele au un farmec aparte si i-au convins pe unii localnici ca totul este adevarat.

Potrivit traditiei, comoara lui Darie este ingropata in zona numita Priluca lui Arsenie, langa Magura Mare.

 

Printre insotitorii haiducului, spune legenda, se numara si un tigan, caruia i-a venit randul sa pazeaza aceasta comoara.

 

Temutul si istetul Darie ii punea pe toti prietenii sai la incercare, iar pe tigan l-a prins in timp ce fura din comoara. Fara sa ezite, i-a taiat capul si l-a pus chiar peste cufarul cu aur, ca sa-l pazeaasca asa cum trebuie.

 

Apoi haiducul a fost nevoit sa plece de langa Putna, lasand aici comoara ascunsa, cu macabrul sau paznic deasupra.

 

Localnicii care treceau prin zona vedeau grozavia si se speriau, incepand sa ocoleasca locul si oricat de mare ar fi fost ispita aurului, mai mare era teama, astfel incat comoara a ramas neatinsa.

 

Tot haiducul Darie ar fi avut mai multe ascunzatori subterane prin aceasta zona, dar nimeni nu stie exact unde se afla acestea. Unii localnici cred ca “bordeiul†se afla pe Solotruc, altii ca ar fi langa paraul Alunisului.

 

Un satean sustine ca a si gasit una din aceste pivnite secrete. Gheorghe Fodor povesteste ca, alaturi de unchiul sau, a descoperit, cand era copil, o pivnita pe Solotruc, unde se afla o tava mare de metal si alte obiecte, care ar fi apartinut haiducului.

 

Nimeni nu stie daca aceste povesti sunt adevarate si daca exista cu adevarat comori care asteapta sa fie descoperite.

 

Insa una din istorisirile legate de haiducul Darie este cat se poate de interesanta si, de ce nu, pare plauzibila.

 

Se zice ca el ar fi dat niste bani unei vaduve sarace, care avea multi copii si i-a spus femeii sa mearga la Radauti la targ, sa-si cumpere o vaca si sa plateasca pentru ea oricat ii va cere negustorul.

 

Vaduva a facut intocmai, iar cand negustorul a plecat acasa, multumit, haiducul i-a taiat calea si i-a furat banii cu care femeia platise vaca. “Ai luat prea multi bani de la o femeie saraca!†i-ar fi spus Darie vanzatorului.

 

Acestea sunt doar cateva din povestile mai putin cunoscute care circula prin Bucovina, merita sa descoperiti si altele, le fel de interesante.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.