C'est Dan

Nichita Stanescu .

2 posts in this topic

C'est Dan    447

         Nichita Stanescu :

Nichita.jpg

 

 

 

Nichita Hristea Stanescu nascut la 31 martie 1933 , Ploiesti , Prahova decedat in data de 13 noiembrie 1983 , in Spitalul Fundeni (Bucuresti)

 

Considerat atât de critica literară cât È™i de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba romana  pe care el însuÈ™i o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”Nichita Stănescu aparÈ›ine temporal, structural È™i formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului romanesc din anii 1960-1970 Nichita Stănescu a fost considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu si Eugen Simion un poet de o amplitudine, profunzime È™i intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici È™i poetici.

 

In perioada 1944-1952 a urmat liceul "Sfintii Petru si Pavel din Ploiesti iar intre 1952 si 1957 a urmat cursurile Facultatii de Filologie din Bucuresti .

 

Date despre viata personala :

În 1952, s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, dar cei doi se vor despărți după un an. În 1962 s-a căsătorit cu poeta și eseista Doinea Ciurea in a cărei dragoste se va plămădi tema volumului "O viziune a sentimentelor" .Ulterior, fiind împreună cu poeta și autoarea Gabriela Melinescu se vor inspira reciproc în a scrie și a construi universuri abstracte. În 1982 se căsătorește cu Todorița (Dora) Tărâță.

 

Citate referitoare la conditia poetului :

„Poetul, ca și soldatul, nu are viață personală.”

„Schimbă-te în cuvinte, precum îți zic.”

"Este foarte greu să translezi în noțiune ceea ce nu are caracter noțional. Poezia nu are caracter noțional, deși folosește noțiunea ca și cărămidă în construcție. Sensul ei final este un sens emoțional, metaforic și vizionar. A confunda materialul cu sensul materialului este un lucru foarte la îndemână și foarte păgubitor.”

„A vorbi despre limba în care gîndeÈ™ti, a gîndi - gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă - în cazul nostru a vorbi despre limbam  română este ca o duminică. FrumuseÈ›ea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. Pentru mine iarba se numeÈ™te iarbă, pentru mine arborele se numeÈ™te arbore, malul se numeÈ™te mal, iar norul se numeÈ™te nor. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observaÈ›ie, această relevaÈ›ie am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă."

„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente; o dată este patria de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.”

 

 

Pentru incheiere , o poezie de-a lui Nichita Stanescu :

 

"Frunzisuri"  :

 
Se-apropie aniversarea frunzelor lovite de ploaie.

Amintirea întâmplărilor mele

vine din viitor, nu din trecut.

Deci spun: se vor dărâma mari frânghii de ploaie

prin aerul umed care ne-a-nfăşurat

înserările.Inimă, inimă, planetă misterioasă,

suflete, suflete, aer prin care se-apropie

imaginile tale tandre, puţin fluturate

de respiraţia mea.Se-apropie aniversarea frunzelor lovite de ploaie,

aniversarea pietrelor de căldărăm în care

potcoava lunii va izbi, când voi trece ridicat în să

aniversarea bicicletelor rezemate de zid, aniversarea

numerelor de licean purtate la mânecă,

aniversarea tuturor vorbelor care

ţin în dinţii literelor

dorinţele, dragostea...Inimă, inimă, planetă misterioasă

pe care mi-ar fi plăcut să trăiesc şi să mor.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
BulLe^T    29

stii ce e trist? ca unii cred ca era femeie...nu au citit despre el si dupa nume au zis ca e femeie..de cate ori am auzit..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.