C'est Dan

Ion Creanga

10 posts in this topic

C'est Dan    447

Ion Creanga (1837-1889)33-599157557357104.jpg

 

 

 

 

 

Data nașterii lui Creangă este incertă. El însuși afirmă în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837.[1] O altă variantă o reprezintă data de 10 iunie 1839, conform unei mitrici (condici) de nou-născuți din Humulești, publicată de Gh. Ungureanu.[2]


Creangă a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria și Ileana în 1919.[3]


Tinerețea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale Amintiri din copilărie. În 1847 începe școala de pe lângă biserica din satul natal. Fiu de țăran, este pregătit mai întâi de dascălul din sat, după care mama sa îl încredințează bunicului matern ("tatal mamei, bunicu-meu David Creangă din Pipirig"), David Creangă, care-l duce pe valea Bistriței, la Broșteni, unde continuă școala.[2] În 1853 este înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamț sub numele Ștefănescu Ion, unde îl are ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu (Popa Duhu). După dorința mamei, care voia să-l facă preot, este înscris la Școala catihetică din Fălticeni ("fabrica de popi"). Aici apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care l-a păstrat tot restul vieții. După desființarea școlii din Fălticeni, este silit să plece la Iași, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola.[2]


S-a despărțit cu greu de viața țărănească, după cum mărturisește în Amintiri:


„Dragi
mi-erau tata și mama, frații și surorile și băieții satului, tovarășii
mei de copilărie, cu cari, iarna, în zilele geroase, mă desfătam pe
gheață și la săniuș, iar vara în zile frumoase de sărbători, cântând și
chiuind, cutreieram dumbrăvile și luncile umbroase, țarinele cu holdele,
câmpul cu florile și mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile,
în zburdalnica vârstă a tinereții! Asemenea, dragi mi-erau șezătorile,
clăcile, horile și toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea
mai mare însuflețire.”

Din 1855 până în 1859urmează cursurile seminarului, iar apoi, luându-și atestatul, revine însatul natal. Se însoară mai târziu la Iași cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de sfinți din Iași, devenind diacon al acesteia (26 decembrie 1859).

 

După ce timp de 12 ani este dascăl și diacon la diferite biserici din Iași, este exclus definitiv din rândurile clerului (10 octombrie 1872), deoarece și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. (În 1993, el a fost reprimit post-mortem în rândurile clerului.) [4] Ca urmare a excluderii din cler, ministrul Tell îl destituie și din postul de institutor, însă venirea lui Titu Maiorescu la minister contribuie la renumirea sa pe acest post. A colaborat la elaborarea a patru manuale școlare.


În 1873 se încheie procesul său de divorț, copilul său de 12 ani fiindu-i dat în îngrijire. A căutat o casă în care să se mute, alegând o locuință în mahalaua Țicău (bojdeuca).


În 1875, îl cunoaște pe Mihai Eminescu, atunci revizor școlar la Iași și Vaslui, cu care se împrietenește. Între 1875 și 1883, la îndemnul poetului, scrie cele mai importante opere ale sale.

Între 1883 și 1889 a fost bolnav de epilepsie[2] și a suferit foarte mult la aflarea bolii și apoi a decesului lui Eminescu, și al Veronicăi Micle.

Ion Creangă moare pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău. Este înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.

 

 

Cateva basme si povesti cunoscute :

Share this post


Link to post
Share on other sites
FreeKill    102

Unul din cei 4 mari clasici ai literaturii romanesti :)...O marca a Romaniei si un om care a amuzat si in acelasi timp incantat o multime de oameni prin trasnaile lui Nica si prin multe altele.(M`am referit special la "Amintiri din Copilarie" pentru ca aceasta este opera care l`a facut pe el cunoscut..)

 

Frumos topic DaN..Un like de la mine! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
nokanoky    47

Foarte frumos si sunt foarte educative toate aceste basme,doar citindu-le ai acele emotii,si doar daca le citesti iti imbunatatesti si cunostintele.

Foarte frumos Danutx ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
fredimax    8

intrebare de OX pe un metin. Ion creanga s-a nascut in anul 1850? era adevarat si eu am pus fals

Share this post


Link to post
Share on other sites
C'est Dan    447

intrebare de OX pe un metin. Ion creanga s-a nascut in anul 1850? era adevarat si eu am pus fals

El afirma intr-un fragment ca s-a nascut la 1 martie 1837.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.